Skip to content

Architektura: Nowe krematorium na konkursie Cmentarza Hörnli / Josep Ferrando, David Recio, Rafael Aliende

2 miesiące ago

403 words

Dzięki uprzejmości Josepa Ferrando, Davida Reci, Rafaela Aliende Propozycja Josepa Ferrando, Davida Recia i Rafaela Aliendego na nowe krematorium na cmentarzu Hörnli szanuje tożsamość chronionego istniejącego budynku, jednocześnie ustanawiając pustkę między nim a górnym poziomem ulicy, przestrzeń wejściowa ..
To.
Puste-zbudowany.
Przestrzeń między dwoma budynkami, obecnym i nowym, staje się rynkiem wejściowym ze względu na ich połączenie w poziomie podziemnym.
W ten sposób nowy budynek pojawia się jako wizualnie niezależny i reprezentatywny kawałek, odizolowany wśród drzew.
Więcej zdjęć i architektów.
opis po przerwie.
Wydział Budownictwa Kantonu Bazylea w Szwajcarii przeprowadził konkurs architektoniczny na budowę nowego krematorium na cmentarzu Hörnli.
Ich konstrukcja chroni istniejący budynek, pozostawiając na odległość dystans na poziomie górnej ulicy, nie zakłócając go.
Materiał kryjący, polerowany czarny beton, pozwala drzewom.
obwody i cienie być.
wytatuowane.
do budowania skóry, umieszczając ją w kontekście.
Udaje elegancką i trzeźwą architekturę, która odpowiada wymagającemu wielokulturowemu charakterowi.
Nowy budynek generuje również odległość i dialog z chronioną zakrzywioną ścianą, która staje się podstawą dolnego poziomu.
Dzięki uprzejmości Josepa Ferrando, Davida Reci, Rafaela Aliende Część budynku tworzy komin i pustkę, która zapewnia naturalne światło na niższych piętrach.
Ta sekcja i ta sama sekcja odwrócona, która tworzy patio, zapewniają widzom pokój w tej domowej atmosferze.
Przestrzeń, która nie może mieć innego zastosowania, a.
Miejsce-dom.
który odbiera odwiedzającego do ostatniego pożegnania swoich bliskich, tak jak byli w domu.
Miejsce, w którym odwiedzający mógł mieć obecność deszczu i śniegu, tak jak na zewnątrz.
lokalizacja witryny Łączna liczba patiów zapewnia jasne i naturalne powietrze podziemnym biurom i pomieszczeniom technicznym, a także rozprowadza i organizuje przestrzenie zarówno na wyższych, jak i niższych poziomach.
Betonowe ławy i patia organizują przestrzeń placu, a także służą jako czekający, relaksujący i kontemplacyjny obszar niesamowitego naturalnego otoczenia.
Plan terenu Kompaktowa objętość, właściwości konstrukcyjne i bardzo mała powierzchnia szkła w stosunku do całkowitej powierzchni skóry pozwalają budynkowi zmniejszyć zużycie energii w ciągu całego roku.
plan 01 Architekci: Josep Ferrando, David Recio, Rafael Aliende Lokalizacja: Bazylea, Szwajcaria Współpracownicy: Félix Platero, Marina Mazzamuto, Silvia Marega, Adriano Occhibelli, Play-Time
[podobne: przelicznik m3 na litry, jak działa pompa ciepła, tapeta winylowa do łazienki ]

Powiązane tematy z artykułem: jak działa pompa ciepła przelicznik m3 na litry tapeta winylowa do łazienki