Skip to content

Budownictwo wczoraj i dzis : Nowe duńskie więzienie stanowe / CF M Ller Architects

1 miesiąc ago

430 words

Ller Architects, firma CF M.
Ller Architects wygrała konkurs na zaprojektowanie nowego duńskiego więzienia dla nowych państw, które będzie budowane do 2016 r.
Obiekt jest przeznaczony dla około 250 więźniów i jest pomyślany jako mała wioska, która jest zintegrowana z elementami krajobrazu, hodowlą zwierząt i mieszkaniem w obrębie murów obwodowych.
Czytaj dalej, aby uzyskać więcej zdjęć i informacji po przerwie.
Środowisko stworzone w więzieniu jest inspirowane skondensowanym środowiskiem miejskim, a jego kształt przypomina gwiazdy w otaczającej je wiosce.
Środowisko obiektu jest pomyślane jako miejsce różnorodnych doświadczeń przestrzennych, gęstości funkcjonalnej i klarowności układu, jaką może zaoferować obszar miejski.
Dzięki uprzejmości CF M.
Ller Architekci W centrum kompleksu budynków znajduje się budynek administracyjny, budynek okupacyjny i centrum kulturalne, w którym mieści się biblioteka, sala kultu religijnego, obiekty sportowe i sklep.
Cztery zwykłe skrzydła i jedno skrzydło o wysokim poziomie bezpieczeństwa promieniują od środka.
Układ pozwala architektom nadać każdemu skrzydłu widok krajobrazu, nie pozwalając na wizualny kontakt między sobą.
Kompleks jest związany obszarem placu i ciągiem ulic, które oferują wewnętrzne i zewnętrzne powierzchnie zewnętrzne w obrębie ściany obwodowej.
Tak rozwinięta złożoność i heirarchia ziemi uprawnej i naturalnej daje złudzenie otwartości i przestronności w obrębie kompleksu.
Dzięki uprzejmości CF M.
Ller Architekci Każdy budynek kompleksu ma swoją tożsamość, a każdy budynek wyraża ważną część więźniów.
wszechświat eksperymentalny.
Kompleks stanowi granicę świata więźnia, co nadaje całości całościowemu doświadczeniu złożoności.
Ogólnie kompleks jest ubrany w ciepłą, szarą cegłę.
Budynek okupacyjny odbiega od normy i ma kształt kryształów oraz platerowane perforowanymi metalowymi płytkami w zielonych odcieniach, podczas gdy centrum kultury jest okrągłe i pokryte szkłem otoczonym zielonymi listwami.
Zwartość tych struktur pozwala na integrację obiektów sportowych w krajobrazie, a także obszarów hodowli zwierząt.
Dzięki uprzejmości CF M.
Ller Architects Ogólny układ obiektu pozwala więźniom poznać świat z możliwościami w jego obrębie, tworząc wybór i różnorodność w przestrzeni, która naśladuje środowisko miejskie.
Dzięki uprzejmości CF M.
Ller Architekci Architekci: CF M.
Ller Architects Lokalizacja: Falster, Dania Klient: Duński Prison and Probation Service Wielkość: 32000 m2 Rok konkursu: 2010 Rok budowy: -2016
[patrz też: obróbka miedzi, ekrany bezszwowe, drzwi szklane prysznicowe ]

Powiązane tematy z artykułem: drzwi szklane prysznicowe ekrany bezszwowe obróbka miedzi