Skip to content

Budownictwo i architektura : Wpis do gry Old Grangonian Club / LAND Arquitectos

2 miesiące ago

467 words

LAND Arquitectos Architekci: LAND Arquitectos (Cristóbal Valenzuela Haeussler + Ángela Delorenzo Arancibia) Lokalizacja: Avenida del Valle, Colina, Santiago, Chile Współpracownicy Architekci: Javier Lorenzo, Pablo Andrade Master Plan i projektowanie krajobrazu: LAND arquitectos + Karl Yunis (Ekologia) Obszar projektu : 1.300 mkw.
Rok projektu: 2010 Zdjęcia: LAND Arquitectos Propozycja planu generalnego generuje głównie centralny zielony rdzeń około HA, w którym mieści się Club House.
Projekt zagospodarowania terenu opiera się na koncepcji odtwarzania lokalnego ekosystemu i wykorzystuje skutecznie pozostałości z wykopów budowlanych do generowania kopców z roślinnością w niektórych obszarach, aby złagodzić hałas i widoki z parkingów, ulic i boisk sportowych otaczających tę przestrzeń.
Tak więc ten centralny zielony rdzeń jest osłoniętym terenem rekreacyjnym na basen, gry dla dzieci, wydarzenia i każdą inną aktywność.
A jednocześnie łączy wszystkie obiekty klubowe.
.
LAND Arquitectos Projekt Club House opiera się na założeniu, że rodzina Grangonian spotyka się w trzech kluczowych obszarach: – Pub Gracza (pub irlandzki, pokój gier, jadalnia, salon i grill), – basen, – oraz obszar obiektów sportowych.
(Rugby, hokej, piłka nożna i tenis).
.
LAND Arquitectos Projekt składa się z trzech poziomów: – Poziom 1: szatnie sportowe, basen i inne udogodnienia związane z basenem i strefą dziecięcą.
Poziom ten wynosi 1,5 metra pod naturalnym poziomem terenu (NTL).
Generowanie kwadratowego obwodu, zacieniowane, jako wstęp do garderób i bezpośrednie połączenie z terenem zielonym i basenem.
-Level 2: Players Pub, który wznosi się 1,5 metra nad NTL.
Uzyskanie prawie 360-stopniowego widoku otoczenia.
.
LAND Arquitectos NTL-Level: Pomiędzy tymi dwoma poziomami znajduje się dostęp do klubu, recepcja i szatnia.
Te poziomy wchodzą w interakcję i łączą się z obszarem zielonym, zewnętrznym obszarem otaczającym budynek.
Strukturalnie, strategia zatopienia pierwszego poziomu pod miernikami NTL 1.5 opiera się na założeniu, że pole zawiera ekspansywną warstwę gliny, która i tak musiałaby zostać usunięta.
Tak więc pierwszym poziomem są betonowe fundamenty, na których zamontowany jest drugi poziom prefabrykowanego laminowanego drewna, przykryty na zewnątrz wentylowaną skórą.
.
LAND Arquitectos Z punktu widzenia pojęciowego pomysł polegał na przypomnieniu tożsamości klubu związanego z kulturą brytyjską (brytyjską szkołą Alumni s Club.
The Grange School).
Opieramy więc naszą propozycję na typie topologii, zaczerpniętym z budowy kilku brytyjskich miast i wiosek.
Jako ciąg domów z wysokimi sufitami, baseny kamienne często są labiryntowe i złożone.
Reinterpretowanie tych formalnych pomysłów w naszym klimacie i współczesnym kontekście.
Gdzie sukcesja domów jest wykorzystywana jako ciąg przestrzeni zaprojektowanych w celu uzyskania pewnych zewnętrznych poglądów, gotowych wzmocnić relacje między przestrzenią wewnętrzną i zewnętrzną oraz integrację programu wewnętrznego również w.
Małym miasteczku.
dynamiczny.
.
LAND Arquitectos
[przypisy: roczne zużycie energii elektrycznej, cement 350, waga prętów zbrojeniowych ]

Powiązane tematy z artykułem: cement 350 roczne zużycie energii elektrycznej waga prętów zbrojeniowych